Veelgestelde vragen

Hoe weet ik wat mijn auto mag trekken?

Op het kentekenpapier of kentekencard van uw auto staat het trekgewicht van de auto vermeld. Trekgewicht wordt onderscheiden in een maximaal te trekken gewicht geremd en ongeremd. U kunt ook via de RDW uw gegevens opvragen door uw kenteken in te vullen. https://ovi.rdw.nl/

Met welk rijbewijs mag ik met een aanhangwagen of paardentrailer rijden?

Aangezien wij regelmatig deze vraag krijgen verwijzen wij u dan ook naar Rijksoverheid website.

HET MAXIMALE TOTAALGEWICHT VAN DE AANHANGWAGEN TELT
Om te bepalen of je met een aanhangwagen mag rijden tel je het maximale laadvermogen van de aanhangwagen op bij het gewicht van de aanhanger zelf. Let op: het maximale totaalgewicht van de aanhangwagen telt, niet het daadwerkelijke gewicht dat je met de aanhangwagen vervoert. Controleer altijd het kentekenbewijs van het trekkend voertuig om te weten hoeveel kilo je mag trekken. Dit kun je terugvinden bij het onderdeel Technische massa AHW (technische massa aanhangwagen). Hier staan twee getallen, een voor de geremde en een voor de ongeremde variant.

GEWICHT VAN TREKKEND VOERTUIG IS BELANGRIJK
Naast het maximale totaalgewicht van de aanhangwagen is ook het gewicht van het trekkende voertuig van invloed op het rijbewijs dat je nodig hebt om met een aanhanger te mogen rijden. Zo mag je met een rijbewijs B een aanhanger trekken met een maximaal totaalgewicht van 750 kilo, mits het maximale totaalgewicht van de aanhangwagen én de auto niet boven de 3.500 kilo uitkomt. Hieronder staat een handig schema waarin je gemakkelijk kunt zien welk rijbewijs je nodig hebt om met een aanhanger te mogen rijden.

RIJBEWIJS B:
Ben je in het bezit van een B-rijbewijs? Dan moet je aan minimaal één van de volgende eisen voldoen:

Het maximale totaalgewicht van de aanhanger is niet hoger dan 750 kilo.
Het maximale totaalgewicht van de aanhanger en het gewicht van de auto komen samen niet boven de 3.500 kilo uit.

RIJBEWIJS B+ (CODE 96):
Beschik je over het rijbewijs B+? Dan moet je aan de onderstaande eis voldoen. Er zit geen limiet aan het maximale totaalgewicht van de aanhangwagen.

Het maximale totaalgewicht van de aanhanger en het gewicht van de auto komen samen niet boven de 4.250 kilo uit.

RIJBEWIJS BE (E ACHTER B):
Heb je een E achter B-rijbewijs? Dan moet jouw aanhanger aan de volgende eisen voldoen:

Het maximale totaalgewicht van de aanhanger is niet hoger dan 3.500 kilo.
Het maximale totaalgewicht van de aanhanger is hoger dan 3.500 kilo en je hebt jouw BE-rijbewijs vóór 19 januari 2013 behaald.
Heb je jouw rijbewijs na deze datum behaald en is je aanhangwagen zwaarder dan 3.500 kilo? Dan heb je een C1E of CE-rijbewijs nodig.

Hoe kan ik de toegestane maximum massa van mijn aanhanger en paardentrailer aanpassen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u het gewicht van uw aanhanger, paardentrailer of caravan dat op uw kentekenbewijs staat, wilt laten aanpassen. U wilt bijvoorbeeld meer lading vervoeren of u wilt het gewicht van uw aanhanger of paardentrailer aanpassen zodat u die met uw auto mag trekken. Ook kan het zijn dat het gewicht van uw voertuig eerder is verhoogd en u het terug wilt laten brengen naar het oorspronkelijke gewicht. Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld met uw rijbewijscategorie. In dit artikel leest u meer over het wijzigen van het gewicht van uw voertuig. 3 E 0364x Aanvraag aanpassing TMM op het kentekenbewijs van een aanhangwagen

Wat is de maximum snelheid met aanhanger of paardentrailer?

De snelheidslimieten voor een auto met aanhanger of paardentrailer verschillen per land. De genoemde snelheden gelden tenzij ter plaatse anders is aangegeven. Voor het rijden met een aanhangwagen of paardentrailer geldt een maximumsnelheid van 90 Km per uur op de snelwegen. Binnen de bebouwde kom 50 km per uur, tenzij anders is aangegeven.

Onze merken

De beste kwaliteit voor de beste prijs