Direct contact:

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik wat mijn auto mag trekken?

Op het kentekenpapier of kentekencard van uw auto staat het trekgewicht van de auto vermeld. Trekgewicht wordt onderscheiden in een maximaal te trekken gewicht geremd en ongeremd. U kunt ook via de RDW uw gegevens opvragen door uw kenteken in te vullen. https://ovi.rdw.nl/

Met welk rijbewijs mag ik met een aanhangwagen of paardentrailer rijden?

Aangezien wij regelmatig deze vraag krijgen verwijzen wij u dan ook naar Rijksoverheid website. U heeft rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhanger te mogen rijden. Welk rijbewijs de juiste keuze is:
Toegestane maximale massa
Behalve wanneer anders vermeld, gaat het bij gewicht om de toegestane maximale massa, ook wel leeggewicht + laadvermogen. Een aanhanger of paardentrailer kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa van 750 kilo hebben. Als de aanhanger of paardentrailer zelf 150 kilo weegt (leeggewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen). Het gaat dus niet om het daadwerkelijke gewicht.
Gewicht auto achterhalen
Als u uw kenteken invoert RDW Ovi op de website van de RDW, dan ziet u: welk gewicht uw auto mag trekken (daadwerkelijk gewicht); wat het leeggewicht + laadvermogen van uw auto is. Is het leeggewicht + laadvermogen van een auto meer dan 3.500 kilo? Dan is een groot rijbewijs C of C1 verplicht.
Rijbewijs B
Met rijbewijscategorie B mag u met een auto: een aanhanger of paardentrailer van maximaal 750 kilo (leeggewicht + laadvermogen) gebruiken; een aanhanger of paardentrailer zwaarder dan 750 kilo (leeggewicht + laadvermogen) gebruiken als de auto en aanhanger of paardentrailer samen niet boven de 3.500 kilo (leeggewicht + laadvermogen) uitkomen. De aanhanger of paardentrailer mag zwaarder zijn dan de lege auto.
Rijbewijs B+ (code 96)
Met rijbewijscategorie B+ (code 96) mag u met een auto: iedere aanhanger of paardentrailer gebruiken als de auto en aanhanger of paardentrailer samen niet boven de 4.250 kg (leeggewicht + laadvermogen) uitkomen.
Rijbewijs BE voor 19 januari 2013 gehaald
Met rijbewijscategorie BE van voor 19 januari 2013 mag u met een auto: iedere aanhanger, paardentrailer of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het leeggewicht + laadvermogen. Let wel op de maximale trekhaaklast. Die staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto.
Rijbewijs BE na 19 januari 2013 gehaald
Met rijbewijscategorie BE van na 19 januari 2013 mag u met een auto een aanhanger, paardentrailer of oplegger van maximaal 3.500 kilo (leeggewicht + laadvermogen) gebruiken; onder bepaalde voorwaarden een aanhanger, paardentrailer of oplegger gebruiken die zwaarder is dan 3.500 kg.

Hoe kan ik de toegestane maximum massa van mijn aanhanger en paardentrailer aanpassen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u het gewicht van uw aanhanger, paardentrailer of caravan dat op uw kentekenbewijs staat, wilt laten aanpassen. U wilt bijvoorbeeld meer lading vervoeren of u wilt het gewicht van uw aanhanger of paardentrailer aanpassen zodat u die met uw auto mag trekken. Ook kan het zijn dat het gewicht van uw voertuig eerder is verhoogd en u het terug wilt laten brengen naar het oorspronkelijke gewicht. Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld met uw rijbewijscategorie. In dit artikel leest u meer over het wijzigen van het gewicht van uw voertuig. 3 E 0364x Aanvraag aanpassing TMM op het kentekenbewijs van een aanhangwagen

Wat is de maximum snelheid met aanhanger of paardentrailer?

De snelheidslimieten voor een auto met aanhanger of paardentrailer verschillen per land. De genoemde snelheden gelden tenzij ter plaatse anders is aangegeven. Voor het rijden met een aanhangwagen of paardentrailer geldt een maximumsnelheid van 90 Km per uur op de snelwegen. Binnen de bebouwde kom 50 km per uur, tenzij anders is aangegeven.

Onze merken

De beste kwaliteit voor de beste prijs